Thomas Peterson, Team Westom

 

Thomas startade sin karriär i början på 70-talet, när ordet "noter" ledde tankarna till musiklektioner och kartläsarna tittade på vägen när de höll sig fast i kurvhandtagen. Som för så många andra vid denna ljuva tid höll Thomas på i några år, fram till 77/78, innan andra och mer påträngande behov, såsom familj och hus, lade beslag på rallybudgeten.

Därefter följde ett längre uppehåll från rallytävlandet tills dess att ett nummer av lB kom i Petersons händer en regnig semesterdag för några år sedan. Under "Säljes" fanns en V4 av det mest förföriska slag. Nämligen en sådan som ser riktigt bra ut och "lätt" kan byggas om en till en värsting ! Med "lätt" förstås i det här fallet närmast en helrenovering. Växellåda byggdes om, också motorn byggdes upp från grunden till en 1850cc med "dubbelblås". Historiskt korrekt för Veteranklassen alltså!!

Pettersson trafikerade på 70-talet SS med grupp 2 SAAB:ar likväl som V4:or i Standard B utförande. De senare baserades på en "äktsvensk klassformel", liknande grupp1, men det skulle påskinas att de hade 15 kg/hästkraft. Mera om detta kommer under "Retroperspektiv".

I och med inträdet i Standard B, vintern 1975, fick Thomas lägga av med vänsterbromsandet, då motorkraften knappt räckte till att driva bilen framåt än mindre till att hålla emot "tjuvbromsningar". Nu gällde "kamikaze-stilen", som utvecklats av framgångsrika Standard B förare som Ola Strömberg, etc. Det gick till påföljande enkla vis: -full gas in, ett par snabba Fader Vår, ett par vickande på ratten, sedan styra ut så gott det gick med det som fanns kvar av bilen. Detta kan också beskådas på de äldre bildmaterialet.

Numera tävlar Thomas mestadels på hemmafronten, Koppom i Värmland, och då företrädesvis i Helmia Cup. Konceptet med backtävlingar passar honom bra, tycker han. Det är ett behagligt sätt att gnida av sig den värsta rattrosten. Dessutom är ju Historiskt Rally så mycket mera än att köra bilen............

För Er eventuella ungdommar kan väl tlläggas att om tävlingen hade "natta" i namnet så var det verkligen "natta". Kolande mörkt och om service skulle utföras, med service förstås i första hand reparationer, så var det i skenet av en medhavd ficklampa, företrädesvis med magnetfot och dåligt batteri.

 

70-talet

Så gick det till förr i världen..................notera stället, "amerikaljusen" och hur co-drivern håller sig. Att det är framhjulsdrivet på bilderna kan väl heller ingen missa........

 

Rallycross 70-talet

Rallycross med SAAB V4. Notera registreringsskylten och lyset, bara att köra hem själv direkt efter tävlingen. Dé Du Kenneth Hansen....., när tog Du Cittran hem senast ??

 

Aktuellt

Nu några nya bilder och visst känns väl stilen igen ?! Möjligen drar skägget lite i grått, men det ser ut att vara lika kul som tidigare.