Så var det dags igen............

East African Safari Rally 2005 kallar till samling och vi har svarat både JA och KYLLÄ!

 

Med detta förstår Du att Team Lagom HakkaPelle åter har hörsammat de förföriska trumsignalerna från Kenya och Tanzania. När vi bestämde oss för Safari förra gången, 2002 tror jag beslutet togs, var det med en pirrande känsla i magen att en dröm blir sann. Lite som när ynglingen står i begrepp att förlora sin svendom till Miss Universum.

Nu var kanske inte någon av oss varken ynglingar eller svendomar längre, men rally i Afrika hade vi aldrig kört. Om en fortsättning på liknelsen tillåts, så får vi väl den här gången citera komikern Benny Hill. I´ve been there, I´ve seen it, I´ve done it and it was bloody fantastic! Självklart skall vi åka igen. Fattas bara annat!

Att rallyt togs på största allvar av våra kollegor, arrangörerna,  publiken och inte minst lokal media förstod vi redan 2003. Men att det togs såååååååå seriöst greppade vi nog aldrig. I år verkar det som om vissa team förbereder sig på WRC-nivå, trotts att det är historiskt och det att bara skall vara "jolly good fun". Snart kommer vi väl att ha armviftningar värre än Alsin och regeltolkningar som Rooth, också i den här tävlingen..... Du skall få några exempel:

Team Lagom HakkaPelle kommer åter att fresta lyckan i Afrika med vår Volvo 142, "Kyrkbilen från Torsby". Otroligt nog var bilen faktiskt i grundmässigt i bra form när den kom hem från vårt förra äventyr. Ett gott betyg till byggarna Rallyprodukter i Vålberg! Följande fick repareras, ersättas med nytt eller förbättras:

Dessutom har vi utökat vårt reservdels-/servicekit med:

Det kanske låter mycket men Du skall betänka att bilen gått dryga 5.000 km, varav ca 1.700 km ren SS. På en del av TS var dessutom farten av SS karaktär för att hinna med, så vi kan minst-minst lägga till 300 km. Om man översätter detta till t.ex. svenska förhållanden och förutsätter att medeltävlingen har 50 km SS och den flitige åker 10 tävlingar/år så blir det en intressant ekvation! Om man dessutom lägger in att ingen "normal" svensk klubb skulle drömma om att lägga sina tävlingar på sååååå usla vägar kan vi kanske dubbla eller trippla det hela, eller hur? Tävlingen motsvarar alltså 8-10 säsonger.

Om man ser reparationsbehovet i ljuset av att bilen gått åtta (8) säsonger, alla tävlingarna som sista bil på skjutfältet utanför Halmstad,  så verkar det inte så farligt eller hur?

Bilens grundkonfiguration är i stort som förra gången:

Förändringar:

I övrigt samma "bekväma långfärdsvagn" som under 2003 års Safari Rally!

Regelverket för service är också nytt för i år. 2003 fick varje bil ha två mekaniker, vilka fick fritt jobba på bilen från det att den kom in i mål tills det var dags att starta igen påföljande dag. Detta frestade hårt på många mekarna, då de sällan eller aldrig fick sova. I år har regelverket ändrats så att det är tillåtet att ha tre mekaniker/bil, men dessa har bara tre timmar på sig att jobba med bilen från att den kommit i mål på etappen. Sedan går bilen till Parc Ferme och är man inte där i tid får man givetvis strafftid. Besättningen får också delta i arbetet.

Det nya regelverket får konsekvenser:

Som Du kanske kommer ihåg hade vi en slutkörd Mazda-buss som servicebil 2003. Den fick det föga smickrande smeknamnet "Kokande Snigeln", vilket tyvärr var lika välförtjänt som beskrivande. ALDRIG var servicegänget på plats när Eugen och jag kom i mål. Oräkneliga är de Tusca (sök Kenyasnk öl) som vi tog i väntan på teknisk assistans. Dessutom hade vi en del av våra "mindre frekventa" delar på en gemensam transport, vilken man överhuvudtaget inte visste var den var. Så kan vi alltså inte ha det i år! 

I år har vi alltså ett serviceteamet om tre man, förutom Banan-Ritva vilken räknas in som näringsexpert. Det är gamla bekantingarna Ingenjör Söderqvist, Mr Teo Murtomäki och den nytillkomne Håkan Nilsson, även kallad Verkmästar´n.  Dessa kommer att fördelas så att två sevicekillar åker runt och ger service på plats längs rallyt i en snabb och stor Toyota Landcrusier. Gud nåde uthyraren om den börjar koka! Sedan kommer vi att ha en "mulåsne-bil" som bär extra delar och bananstockar mellan nattuppehållen. I den bilen kommer en serviceman att finnas så att det i alla fall  finns "någon som kan nå´t" på plats när bilen kommer i mål, om det andra gänget skulle vara försenat.

Vi startar i Mombasa den 1 december. Detta är 10 dagar tidigare än 2003 och följaktligen är det också 10 dagar närmare regnperioden. Det kan alltså finnas utökad risk för blöta vägar, vilket vi tycker är toppen. Allt som kan dra ner de svindlande hastigheterna, som det var på en del av sträckorna, tycker vi är toppen! Därför är vi lite besvikna på arrangören vilken har meddelat att de tuffaste/sämsta sträckorna är borttagna i år. 

Dessutom körs rallyt "baklänges" i år. Start i Mombasa sedan in i Tanzania, där de snabbaste vägarna fanns. Första nattuppehåll i Dar-es-Salaam, andra i Aurusha. Efter det tar vi oss upp till Kenya och Nairobi. Där lär det bli en "publik-sträcka", till vilken man väntar över en miljon människor (1.000.000). Därifrån drar vi till nationalparken Masai Mara, där det också är en dags uppehåll innan vi rullar in i Eldoret, vilket ligger nära gränsen till Uganda. Här kommer troligen de sämsta vägarna att finnas och det skall bli spännande att se hur bilarna klarar dessa då de redan har avverkat ett antal hundra afrikanska mil i rallytempo. I Eldoret vänder vi och åker i östlig riktning till Nanyuki, därifrån till Voi och sedan, om Gud vill, skall vi nå Mombasa igen den 10 december. Gärna som första bil!!

Vem kommer då troligen att komma först?

Om man dessutom räknar in alla som VILL komma först så tillkommer det en hel drös av européer och Local Heros i allahanda åkdon. Du kan se hela listan på www.eastafricansafarirally.com

Ett annat intressant nordiskt par är de danska bröderna Sören och ;Mads Kjaer. De åker med en helvit Tuthill-byggd Porsche 911 under slogan "Rally med mening". De bär startnummer 2015, som en påminnelse om FN:s mål att till 2015 ha halverat fattigdomen i världen. Efter varje dagsetapp kommer de att dra ett tema för dagen vilka ingår i 2015-målet. Sören har kört Paris-Dakar, men senast de sågs var i de småländska skogarna då de tränade med sin nya bil. De trevliga danskarna kan vara en outsider!

Vi har också tränat i Småland! Då vi byggt samman bilen, första gången, tog vi den till Dackefejden där vi inbjudits att vara föråkare. Det var en förskräcklig upplevelse! Inte för att tävlingen var förskräcklig, tvärtom den var finfin och välarrangerad. Inte för att Ericssonarna fanns på plats, tvärtom vi besegrade dem och tog oss hela vägen! Utan för att bilen var förskräcklig, men som tur var fick vi upptäcka det i ett vänligt föråkartempo i Småland snarare än mitt i det heta Safarirallyt. En hel del justeringar har gjorts sedan dess och resultatet skall vi nu förhoppningsvis skörda under 10 dagar och 5.000 km på afrikanska vägar.

Vi satsar åter på att bli bästa finsk/svenska ekipage, vilket torde vara möjligt om inte någon av Världsmästarna Kankkunen, Blomqvist eller Waldegård byter ut sin kartläsare. Vårt bästa vapen torde inte vara motorprestanda, Safari-erfarenhet eller körskicklighet! Vi får förlita oss på kombinationen av bananer, finsk Sisu och den berömda dalsländska turen!

Tiden har alltså inte stått helt stilla, vi har varit flitiga i garaget och nu har bilen landat i Mombasa. Nu är det bara vi själva som skall komma på plats och inrätta oss efter bästa förmåga, sedan drar det igång! Det gäller att undvika ditch, ruff, ruts, concrete bridge, lejon, varningar med fallskärm och afrikanska skaldjur. Sedan får vi se och håll gärna tummarna!

Följ gärna den spännande fortsättningen via www.eastafricansafarirally.com där de brukar uppdatera resultatlistan efter varje dagsetapp, om kontakt med omvärlden finns.........

Nu utlyses Rally-Racings STORA tävling!!!

Skriv Ditt vinnartips i gästboken!

1:a pris en Team Lagom HakkaPelle skjorta

2:a pris ett par Team Lagom HakkaPelle Shorts

3:dje pris en Team Lagom HakkaPelle T-Shirt

4:de pris ett foto på Ericsson Motorsports Reportage Moped (om det går att hitta)