Daterat maj 2002
Magnus Wigren, Arlövs MC
I par med Per Hågeman gör fortåkarfirma Wigren & Hågeman livet surt för de europeiska toppåkarna inom den historiska rallycirkusen. Asfalt eller grus verkar inte spela så stor roll för dessa skåningar, förutom färgen förståss. I den Wigrenska paletten är asfalt gult, grus däremot är grönt. De gör bra resultat med båda färgerna.
Om Nirvana beskrivs som det högsta stadiet för en Hindu så är väl Total Valfrihet motsvarande nivå för en Lutheran. I denna bemärkelse har Wigren uppnått, om inte Nirvana så i alla fall, en tvåvalssituation. Grön 911:a till grustävlingar medan asfalten attackeras framgångsrikt i en ilsket gul 911:a.
Men det började långt tidigare!
Med bensin i blodet, spetsat med värmländskt påbrå, var motorsport den rätta vägen. I valsituationen valde Magnus "den smala vägen", alltså rally, framför det mera bredspåriga banåkandet. Resultatet av de första försöken kan ses på foto nedan för den som kan urskilja resterna av en PV.
Karriären gick vidare med motorn över drivhjulen, även om dessa satt i fel ände, såsom t.ex. på Hundkojor och SAAB:ar.
Under ett kartläsaräventyr i Akropolis Rallyt (vanns av J.L. Therier - M. Callewaert Alpine Renault A/110/1600), 1970, fick unge Wigren skåda ljuset. Det kom från Stuttgart!!
Porsche hade problem med att frakta hem sina träningsbilar då dessa gått sönder (!) på just träningen. Däremot fungerade tävlingsbilarna alldeles utmärkt, även efter det slitsamma rallyt.
Magnus fick då erbjudandet om att köra en av dessa fabriksbilar hem till Stuttgart. En spännande fråga för en rallyintresserad 20-åring, kan man tänka. Då erbjudandet dessutom kryddades med utsikter till vederlag vaknade affärsmannen Wigren och 250 mila trippen startade.
Vem som, långsiktigt, tjänande mest på denna affär, Porsche eller Magnus, kan man kanske undra då Magnus nuförtiden äger ett flertal reservdelsintensiva Stuttgartprodukter .
Hur som helst så blev förälskelsen både intensiv, varaktig och inte minst ömsesidig, vilket kan ses på 911:ans följsamhet i bildmaterialet nedan.
Nedan kan Du följa karriären via olika bildblock. Debuten inom den Historiska disciplinen begicks i SAAB 96, tillsammans med kartläsande fru Gunnel.
Numera har Gunnel lämnat över kartläsandet till Per Hågeman, men hon finns kvar som ett one-women-servicecrew på EM-deltävlingarna. Ett vinnande koncept tydligen !!
Bildmaterialet nedan indelat i grupper vilka innehåller ett flertal bilder.
Tips !! när Du öppnar länkarna nedan så klicka med HÖGER musknapp, när Du sedan får upp menyn välj "öppna i nytt fönster"
Tävla i Tjeckien sista chansen att landsvägsraca i Europa ? Författare Per Hågeman