Svaret på veckans fråga var givetvis Alfa Romeo! Ratten, på bilden, satt i en Bertonecoupé. Bilen på bilden här ovan är en annan bil Bertone som varit till salu.

Den bilmodell som jag for efter var egentligen Alfa Romeo Giulia GTA, vilken var Alfas svar på Lotus Cortina, BMW 1800TISA, m.fl. Just GTA-modellen fick Porsche att vakna till liv och satsa på Touring-bilar, Så till den milda grad att Stuttgartpojkarna lyckades homologera Porsche 911 i både grupp 1 och grupp 2.

Eftersom Alfa Romeo var ett märke med mycket stolta tävlingstraditioner kunde man inte stillasittande iaktta hur Lotus och BMW fritt härjade på arenan inom den på 60-talet så populära Touringklassen.

Alfas svar blev en homologeringsspecialare byggd på den relativt färska Giulia-coupén., vilken lanserades 1963. Det kompletta namnet blev Alfa Romeo Giulia Sprint GT Alleggerita. Snart visade det sig att bilen gick lika fort som namnet var långt och i folkmun blev den helt enkelt "GTA".

Alleggerita, lär betyda "lättad". GTA:n hade också följdriktigt handknackade dörrar och huvar av aluminium. Detta gjorde att den 170 bhp starka motorn, 1570cc, dubbla överliggande och dubbla Weber, via en 5-växlad låda och bakhjulsdrift, enbart behövde släpa på 850 kg. Skivbromsar runt om, varav ventilerat på framhjulen. Ett riktigt krutpaket!

Det fanns också 1300cc bilar vilka byggts för att ta klassegrar i den mindre klassen.

De första bilarna dök upp tidigt 1966 och de var byggda för att passa precis till FIA Appendix J. Detta lönade sig kraftigt! GTA:n tog cirka 300 internationella segrar och ett otaligt antal nationella titlar, runt om i världen. Fram till 1969 åkte man efter grupp 2 reglementet men sedan övergick fabriksbilarna, vilka drevs av teamet AutoDelta, till grupp 4 fram tills modellen gick i graven i mitten på 70-talet.

Modellen var vinstrik och därmed också populär bland privatåkare vilka också attraherades av att den var väldigt konkurrenskraftig redan direkt från "bandet", AutoDelta. De flesta segrar togs givetvis på bana men AutoDelta hade också ett fabriksteam som gjorde livet surt för sina konkurrenter på framförallt asfaltrallyn. En seger i Coupe des Alpes 1966 var kanske höjdpunkten.

Den vassaste varianten av GTA släpptes 1970, då under namnet GTAm. Detta stod då för GT American. Denna hade det mesta godiset från den "gamla GTA" men hade en specialbyggd, direktinsprutad motor på 2-liter som gav goda 230 bhp.

På nordliga breddgrader var GTA:n en sällsynt fågel i rallysporten. Det tävlades dock en del i Finland och med enstaka bilar även i Sverige under den här tiden. Tyvärr var de mestadels av den enklare varianten GTV. V:et står då för Veloce vilket lär betyda "snabb".

Dessa bilar hade först en 1750cc motor för att sedan få en full 2-litersmaskin installerad. Namnen var då GTV 1750 och GTV 2000. Dessa bilar gick i både grupp 1 och grupp 2.

I Finland finns det fortfarande Alfor som tävlar inom den Historiska rallysporten. Både Bertone-coupéer och 4-dörrars bilar, Berlinettor, vilka hade samma motoralternativ.

Att Alforna inte intog de svenska skogarna kan kanske skyllas på Alfas alltid närvarande Svenska Akilleshäl, Generalimportören. Sverige har varit begåvad med ett flertal märkesrepresentanttanter vilka alla, på olika sätt, försökt döda ett i övrigt trevligt bilmärke. Efter den senaste storhetstiden, vilken inföll sent 80-tal med Alfa 164, är märket enbart en parantes i den svenska försäljningsstatistiken.

Vackra och trevliga bilar är det i all fall!