En av de mera spektakulära samt vinstrikaste bilarna under perioden sent 60-tal och tidigt 70-tal var utan tvekan Alpine. 1973 var Alpine "The World Rally Champion". I MonteCarlo detta år tog Alpine fem av de sex första platserna, Mikkola/Porter i en Escort lyckades trycka sig in på en 4:de plats ! I "Svenska" detta år då tävlingen kördes med dubblösa däck blev Jean-Luc Therier trea i en A110, enbart slagen av Blomqvist och Eklund, vilka båda antagligen kunde köra stäckorna i sömnen med sina V4:or.
Alpine och Gordini kan enkelt sägas vara Renault´s motsvarighet till Ford´s förhållande till Lotus. Gordini byggde motorer, på Renault-bas, men Alpine byggde vackra, smäckra och framförallt lätta bilar till tävlingsbruk eller åt människor utan det minsta krav på komfort, utrymme eller driftsäkerhet. Det var också en fördel om köparen tyckte om bensinlukt, då bilarna vanligen hedrade sin officiella tävlingssponsor ELF genom att framhäva ELF´s produkter. Fabriken var också framsynt i den bemärkelsen att de skapade en "världsbil" med licenstillverkning på flera ställen runt om i världen. Man lyckades t.om producera bilar bakom den då blytunga "järnridån". Alpine serie 108, 110 kan kanske jämföras med Lotus Elite, Elan. Stabil rammodell med glasfiberkaross. Med Lotus Elan förstås givetvis inte den framhjulsdrivna "skapelsen" som uppenbarade sig under 90-talet.
"Wrap you ass in fiberglas" som amerikanarna sa. Detta var ett framgångsrikt koncept även i Europa och kanske speciellt här då vi ju vanligtvis inte kunde kompensera vikt med kubiktum. som ju jänkarna gjorde. Både Lotus och Alpine skördade ju stora framgångar inom sina lättviktsbyggen.
1973 stod Alpine på höjdpunkten av sin karriär. Detta var också början till slutet, för på ritborden låg efterföljaren till den framgångsrika 110:an klar. Efterföljaren lanserades lagom till "Oljekrisen" och då var ju inte efterfrågan på sportbilar på topp precis. Detta fick till följd att Alpine fick problem med finanserna men räddades i sista stund av Renault som köpte upp bolaget och därigenom namnet, varumärket Alpine.
En Alpine A110 enligt 1973 års rallyspecifikation:
Den första A110:an dök upp 1963-64 och var efterföljaren till A108. Dessa 110:or hade en föga imponerande 995cc motor som gav modesta 55 bhp. Jämför t.e.x med Erik Karlsson "På Takets" SAAB som t.om var lite starkare. Men å andra sidan vägde kanske inte Alpinen stort mera än Karlsson inklusive bisittare......
De riktiga framgångarna med modellen kom inte förrän i slutet av 60-talet då R8 Gordinin´s uppborrade motor 1440cc sattes i bilen. Dessutom fanns det då också generösa budgetar vilket var viktigt för den rätt sköra Alpinen. Riktig fart blev det på de blålackerade fransmännen när Renaualt´s R16 motorn gjorde debut. 1972 byggdes också växellådorna om så att dessa fick god hållbarhet. De starkaste sugmotorerna utvecklade omkring 180-190 bhp och det i kombination med låg vikt, litet luftmotstånd och avvancerade hjulupphängningar gjorde givetvis bilen till en vinnare. Hållfastheten hade man också fått god ordning på under första delen av 70-talet, med bl.a. alla tre startande bilarna i mål på Safari 1973. Det bästa ekipaget på en hedrande tredje plats. Alpine testade också, som första stall, turbo på sin A110:a och fick ut otroliga effekter. Tyvärr var fördröjningen lika otrolig så föraren fick gasa redan vid ingången för att ha fullt tryck i utgången av kurvan. Lite farligt i längden kanske.
Förutom småväxta fransmän, som Jean-Luc Therier, Jean-Pierre Nicolas, Jean-Claude Andret och Gérard Larrousse, hade Alpine även svenska "piloter" i sina fabriksbilar. Den som mest förknippas med Alpine är kanske Ove "Påven" Andersson som tog ett flertal segrar med maskinen från Dieppe.
På nätet finns givetvis massor av information om Alpine. En fördel är det att kunna läsa franska då mycket av informationen finns på franska, men det är inte nödvändigt. Glöm inte Svenska Alpine-klubben
Tyvärr finns det inte, mig veterligen, någon Alpine som tävlar i rally här i Sverige.. Det hade verkligen varit en riktig höjdare att få se en blå Alpine med gul rand komma ylandes på vackra svenska skogssträckor !!
I Europa går det ett antal i Post-Hitoric, FIA G-bilar t.om. 1972, både i rally och på bana. Dessutom finns det Alpine i det Brittiska Historiska Mästerskapet.